10 dolog a lenmagról

2020.12.28
  1. A len (Linum usitatissimum L.) a lenfélék (Linaceae) családjába tartozik. A növényt rostjáért és olajos magjáért termesztik főként Közép-Európában. Az egyéves, kékvirágú haszon- és gyógynövény 30-80 cm magasra nő. Olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek, tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.
  2. A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. 14. században is használták testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban nem terjedt el. A növény egyedülálló védekező mechanizmust fejlesztett ki, maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely tízszer annyi vizet képes megkötni. Ezáltal síkos nyálkát képez, amelynek az emésztés gátlásában és a méregtelenítésben van szerepe.
  3. A lenmag energiatartalma 100 grammban 534 kcal (2236 kJ). Szénhidráttartalma 28,9 g, amelynek java része élelmi rost (27,3 g) és mindössze 1,5 g a cukor. 100 g termék zsírtartalma 42,2 g, zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen, 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Fehérjetartalma 18,3 g az amerikai NutritionData adatbázis szerint. Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg), de B2- (0,2 mg/100 g) és B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor-tartalma (642 mg), réztartalma (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.
  4. Az Amerikai Gyógyszer Ügynökség (American Drog Agency, FDA) adatai szerint a lenmagban 27 olyan hatóanyag van, mely tudományosan bizonyítottan betegségmegelőző hatással bír. A drogot a növény érett magvai szolgáltatják. Nyálkát, telítetlen zsírsavakban gazdag zsírosolajat, pektint, fehérjét, enzimeket, cukrot, szterint, kéksav-glikozidot, keserűanyagot, lecitint tartalmaz. A drogot hashajtó teakeverékekben és nyákos kivonatok készítésére alkalmazzák, préselés után pépes borogatásként, kelések és reumatikus betegségek kezelésére használják. Bőrápoló krémek, festékek fontos alapanyaga.
  5. A MEDLINE adatbázisában 85 tanulmány található, amely a lenmag humán táplálkozásban betöltött szerepével, illetve táplálkozás-biológiai kutatásokkal foglalkozik. Agyműködést serkentő és koleszterinszint-csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.
  6. A főzés hatástalanítja a magban található lináz enzimet, amely egyébként - pl. áztatás során - képes a magban lévő glükozidokból ciánhidrogént fölszabadítani. Ennek ellenére, kéksavtartalma (hidrogén-cianid) miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek ne adjuk. A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el.
  7. Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva érdemes elfogyasztani, a hatás 12 óra elteltével jelentkezik. A frissen őrölt lenmagot joghurttal, kefirrel fogyaszthatjuk vagy salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is főzhetünk. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban beszerezhető. Hideg ételek, saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyiség: 1-2 evőkanál. Lenmagolaj-napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.
  8. A maghéjon lévő, emésztést gátló enzimeket is tartalmazó nyálkaanyag megvédi a lenmagot az emberi és állati emésztőrendszerben. Ennek a védőburoknak az eltávolítására egyedülálló biotechnológiai eljárást dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy a lenmagról leemésztik, majd pedig mechanikai úton préseléssel távolítják a nyálkát. Az így "lecsupaszított" lenmagot csíráztatják, majd szobahőmérsékleten vákuum alatt megszárítják, megőrizve a csírázó mag minden értékes hatóanyagát. A csíráztatott lenmagőrlemény, a lencsíraolaj és lenmagliszt önálló termékként és alapanyagként is kapható.
  9. Lenmagból is készülnek nagy ómega-zsírsavtartalmú étrend-kiegészítők elsősorban kapszula formájában, növényi olajokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel kiegészítve.
  10. A lent szép fénye, hűvös tapintása, nagy szakítóereje, rugalmassága, könnyű fehéríthetősége és színezhetősége teszi kedvelt textilipari nyersanyaggá: vékony batiszt, könnyű szövet, de akár zsákvászon is készíthető lenből. A fonásra nem alkalmas kócot tömítőanyagként hasznosítják például vízvezetékeknél. A lenmagokból kipréselt olajból kencéket, lakkokat, festékeket, ragasztóanyagokat, étolajat készítenek. Az olaj kipréselése (olajütés) után visszamaradó olajpogácsa nagy fehérjetartalma miatt kitűnő takarmány.

Kovács Ildikó