10 dolog a papajáról

2020.12.27
 1. A dinnyefa, más néven papaja (Carica papaya) a dinnyefafélék (Caricaceae) családjába tartozó, nagy termetű növény. Több méter magasra növő törzsei csak gyengén fásodnak, laza állományúak. Akár tíz méter magasra is nőhet, de törpe (1-2 m magas) változatai is ismeretesek. A Karib-szigeteken és Amerika trópusi vidékein őshonos. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. A világ trópusi övezeteiben mindenhol termesztik. Dél-Afrikából, Latin-Amerikából, Afrikából és Ausztráliából exportálják.
 2. A papaja a trópus egyik legelterjedtebb haszonnövénye: gyakorlatilag minden része hasznosítható. A fát borító rostos háncsból kötelet készítenek. Egyméteres átmérőjű levelei, törzse és az azon szorosan összezsúfolva fejlődő, éretlen gyümölcsei tejnedvet (latexet) tartalmaznak. A papaja széles levelébe burkolt hús tovább friss marad, s főzéskor gyorsan megpuhul. Leveleiből és ágaiból teát főznek.
 3. Nagy, dinnyeszerű gyümölcse bogyótermés. Lehet körte alakú, gömbölyű, ovális vagy hengeres, gyakran csúcsos. Sárgászöld, sárga vagy narancssárga színű. Hossza 10-70 cm, tömege akár 9-11 kg is lehet, de a hazánkban kapható általában csak félkilós. Gyümölcshúsa puha, leveses, illata a barackéra, míg az íze a sárgadinnyéére és a málnáéra emlékeztet. Lédús terméshúsa sötétsárga, narancssárga vagy lazacpiros, mintegy 2,5 cm vastag. A borsószemnyi magok a nagy központi üregben, a termés belső falán sűrűn helyezkednek el, felületük rücskös, színük fekete, ízük a zsázsáéra emlékeztető, borsos. Utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten is beérik hét-nyolc nap alatt. Akkor a legjobb, ha héjának legalább az egyharmada már megsárgult. Az érett papaja csak pár napig tárolható.
 4. A papaja 80-85%-a víz, 12%-a szárazanyag és ennek 8-10%-a cukor. A gyümölcs energia- és tápanyagtartalma (az USDA adatbázisa alapján): 39 kcal, 0,6 g fehérje, 0,14 g zsír, 9,8 g szénhidrát, 1,8 g rost. Van benne 25 mg ω-3- és 6 mg ω-6-zsírsav, valamint tizenhétféle aminosav. A papaja gazdag ß-karotinban (276 µg), A-vitaminban (1094 NE), E-vitaminban (0,7 mg), folátban (38 µg), de főleg C-vitaminban (61,8 mg). 100 g papajával egész napi C-vitamin-szükségletünket fedezhetjük. Az ásványi anyagok közül káliumtartalma (257 mg) érdemel figyelmet, kalciumból 24 mg-ot, vasból 0,1 mg-ot tartalmaz.
  A papaját gyógyászati célokra is régóta használják, elsősorban az éretlen (zöld) termésben található papain miatt. A papain enzim saját tömegének a harmincötszörösét kitevő állati fehérje lebontására képes. A pepszinhez hasonló, fehérjeemésztő hatású enzim antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és étvágyjavító hatású. A papain a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést. Kiválóan tisztítja a bélfalat, és hatásos azok számára, akik gyomorsavhiányban szenvednek, vagy kevés a fehérjebontó enzimjük.
 5. A papaint sérülés és műtét utáni vizenyők, illetve nehezen gyógyuló sebek és bizonyos bőrbetegségek (övsömör) kezelésére is alkalmazzák. A papaja fehérjebontó enzimei a bőrre hatva nemcsak a ráncokat csökkentik, hanem a külső, elhalt hámsejtek kíméletes eltávolítására is alkalmasak. Nem csoda, hogy e növényben számos bőrtisztító kozmetikum hatóanyaga lelhető fel.
 6. A félig érett, friss papaja túladagolása mellékhatásokra vezethet, ezért a gyomor- és nyombélfekélyben, valamint tüdőtágulásban nem javasolt a túlzott mértékű fogyasztása. Állapotos nők semmiképp se egyenek éretlen papaját, mivel spontán vetélést idézhet elő.
 7. Érettségtől függően zöldségként és gyümölcsként is fogyasztható. Az éretlen (zöld) papaja a vietnami és a thai konyha kedvelt nyersanyaga. A nagyon finom leveleket megpuhítva zöldségként is fogyasztják. A zöld terméseket - a tökhöz hasonlóan - főzve, sütve, csőben sütve és töltve is elkészíthetjük. Ecetben is eltehető. Nálunk is kapható kapros-tormás és tárkonyos-fokhagymás ízesítésű zöld papaja kitűnő savanyúság.
 8. Az angolok a papaját a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték. A trópuson még manapság is reggeliként fogyasztják. Az érett termés lágy húsa héj és magok nélkül nyersen desszertként vagy salátaként ehető, s a citromlé még jobban kihozza az ízét. Jól illik hozzá a gyömbér, a méz, a portói, a kókusztej és a juharszirup is. Az érett, pürésített papajából különleges, rostos ivólevet is készítenek, miként jégkrémek, kompótok és lekvárok alapanyagául is felhasználják. A gyümölcssalátához mindig utolsóként adjuk hozzá, mivel papainja megpuhítja a többi gyümölcsöt. Enzimtartalma miatt tej alapú desszerthez sem érdemes keverni.
 9. Az ausztrál őslakók fedezték fel először a paw-paw fa leveleiből és ágaiból főzött tea gyógyító hatását. Manapság már kereskedelmi forgalomban is kapható a papaja szárított leveleiből készített tea. A papajatabletta a zöld papaja friss hajtásaiból és félérett gyümölcsének szárítmányából és magjából készül. Ananásszal vagy kombuchával kombinálva koncentrátum és tabletta formájában is elérhető, papaintartalmú étrend-kiegészítő.
 10. A zöld papaja illata (Mui du du xanh) című, Saigonban játszódó film egy vietnámi szolgálólány magánéletének páratlan szépségű bemutatása. Rendezője, Tran Anh Hung Cannes-ban Arany Kamerát, majd 1994-ben Cézár-díjat kapott legjobb elsőfilmesként, s ebben az évben Oscar-díjra is jelölték mint legjobb idegennyelvű filmet.

Kovács, Ildikó: 10 dolog, amit a papajáról tudni kell.
ÚJ DIÉTA: A MAGYAR DIETETIKUSOK LAPJA (2001-) 15 : 3-4 pp. 51-51. , 1 p. (2008)